U Horní Planá se propadlo auto.

28.02.2015 12:20

Na Lipenské přehradě nedaleko místa, kde v letních měsících mezi Horní Planou a Bližší Lhotou funguje přívoz, si dnes v odpoledních hodinách chtěl řidič osobního automobilu zkrátit cestu přes led. Kvalita ledu však byla vzhledem k teplotám nad bod mrazu nedostatečná a vůz se propadnul do vody.

Informaci o propadlém autě obdrželo Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje na tísňovou linku krátce před 15. hodinou. Na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanice Frymburk včetně člunu, svolána byla jednotka SDH obce Horní Planá. Dále byla aktivována potápěčská skupina HZS Jihočeského kraje. O události byly také informovány Česká inspekce životního prostředí a Povodí Vltavy, a. s.

Jako první do Bližší Lhoty přijela frymburská jednotka, jejíž velitel podal zprávu, že osobní automobil značky Peugeot je až po střechu potopený pod vodou ve vzdálenosti přibližně 50 – 60 metrů. Jeho řidič je na břehu bez zjevných zranění. Sám auto opustil ihned, co se začalo potápět, a to ještě před příjezdem hasičů. Další průzkum, který frymburští hasiči provedli v oblecích určených pro práci na vodě, ukázal, že z vozu nevytékají žádné provozní kapaliny.

Velitel zásahu po dohodě s řídícím důstojníkem HZS Jihočeského kraje dále rozhodl o dalším postupu, a to že hasiči nejprve prořezají cestu k potopenému ledu a následně jej vytáhnou na břeh. Jako posilová jednotka proto na místo vyjel automobilový jeřáb z českobudějovické stanice, jednotka SDH obce Frymburk a také českobudějovický kontejner pro případné týlové zabezpečení na místě zásahu.

Potápěči HZS Jihočeského kraje od břehu až k potopenému autu motorovými pilami prořezali led, odřezané ledové desky natlačili pod ledovou plochu a vytvořili tak „vodní“ cestu pro vytažení vozu. Na auto pak hasiči upevnili zvedací vaky a lano z jeřábu. Pak bylo možné Peugeot dotáhnout až na břeh.

Zde byl vůz předán Policii ČR a majiteli, který si zajistí odtah.

 

Vendula Matějů

tisková mluvčí HZS Jihočeského kraje

 

Foto v záložce fotogalerie, video se zobrazí při kliknutí na foto níže.